Hangende oogleden kunnen zorgen voor een aantal vervelende klachten en beperkingen in uw dagelijkse bezigheden. Denk daarbij aan vermoeidheid, slecht zicht, een voelbare druk op het oog of beide ogen, hoofdpijn en een vermoeide uitstraling. Ook wanneer u ontevreden bent over uw oogleden, wanneer u zich onzeker en minder aantrekkelijk voelt, kunnen hangende oogleden als een beperking voelen. Dit effect kan versterkt worden als ook uw onderoogleden verslapt zijn en er zich wallen onder uw ogen hebben gevormd. Een ooglidcorrectie (blepharoplastiek/ooglift) kan deze problemen verhelpen, waardoor u zonder belemmering weer vol zelfvertrouwen door het leven kunt. Deze plastische ingreep wordt door de plastisch chirurgen van het Oogheelkundig Medisch Centrum wekelijks met regelmaat uitgevoerd, waardoor zij uitstekend kunnen bepalen of een ooglidcorrectie in uw geval mogelijk is en of het gewenste resultaat bereikt kan worden.

De ingreep

Een ooglidcorrectie is een operatieve correctie van het boven- of onderooglid, waarbij de overtollige huid van de oogleden chirurgisch wordt verwijderd. Deze operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 45 minuten. Na behandeling kunt u direct weer naar huis, maar wij raden u aan om niet zelf te rijden. De eerste dag na de ooglidcorrectie zult u het nog rustig aan moeten doen, maar na twee dagen kunt u weer licht huishoudelijk of administratief werk verrichten. U zou voor de zekerheid een zonnebril kunnen meebrengen om deze te dragen op de weg naar huis na de operatie. Voor het helingsproces is het van belang dat u rokerige ruimtes vermijdt. De eerste dagen na de operatie kunnen uw oogleden wat blauw zien, gezwollen en lichtgevoelig zijn, maar dit zal na enkele dagen wegtrekken. De geplaatste hechtingen zullen tijdens een vervolgafspraak, ongeveer een week na de operatie, pijnloos worden verwijderd.

Een ooglidcorrectie bij het OMC Zaandam - plastisch chirurgie

Een ooglidcorrectie bij hangende oogleden zorgt voor beter zicht.

Aandachtspunten bij een ooglidcorrectie

 • Autorijden is direct na de behandeling niet toegestaan. Het is daarom verstandig om met iemand mee te rijden of om met het openbaar vervoer te komen. Het OMC is goed bereikbaar per openbaar vervoer.
 • Contactlenzen dient u na de behandeling niet te dragen. In overleg met de oogarts wordt bepaald waneer dit weer mogelijk is.
 • Douchen: u kunt douchen na de ooglidcorrectie, maar de wond moet droog worden gehouden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Wanneer de wond toch nat geworden is, kunt u het beste de oogleden voorzichtig droogdeppen.
 • Direct contact met water (bijv. zwemmen): wij raden u aan om de eerste 7-10 dagen niet te zwemmen. Pas wanneer de hechtingen verwijderd zijn en de wondjes zijn genezen, kunt u naar eigen inschatting zwemmen.
 • Make-up: zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn, kunt u uw ogen niet opmaken. Deze periode duurt ongeveer een week.
  Hierna kunnen nog bloeduitstortingen zichtbaar zijn en kunnen de oogleden tot 1 á 2 maanden nog licht gezwollen zijn. In die periode mag u desgewenst de ogen wel opmaken, maar met enige voorzichtigheid, met name bij het verwijderen van de make-up. Niet te veel kracht uitoefenen op de wond!
 • Lichamelijke inspanning: voorkom zware lichamelijke inspanning waarbij druk op het hoofd komt, zoals: tillen, bukken, persen. Hierbij wordt de kans op bloeding vergroot.
 • Zon: het is belangrijk dat u de littekens de eerste zes weken zo min mogelijk blootstelt aan zonlicht. Wilt u toch de zon in, draag dan een zonnebril.
Vragen en antwoorden over het coronavirus

Naar aanleiding van de recente berichtgeving van de Rijksoverheid, de NOG en onze branchevereniging ZKN, over het coronavirus hanteren wij de afgegeven adviezen en voorzorgsmaatregelen.
Dit houdt in dan het OMC Zaandam vanaf heden alleen focust op urgente electieve, ofwel planbare, oogheelkundige zorg op basis van oordeel oogarts en doorgang IVI’s. Dit om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daar waar mogelijk laten we de spreekuren telefonisch doorgaan. Indien dit niet mogelijk is annuleren wij de afspraak. Wij nemen later contact met u op om een nieuwe afspraak te maken.

Indien uw afspraak wordt geannuleerd, wordt u door ons gebeld en geïnformeerd.

Indien u niet wordt gebeld, dan gaat uw gewoon door op de polikliniek en verwachten wij u op het spreekuur.

Twijfelt u of een afspraak doorgang kan vinden, stuurt u ons een e-mail naar info@omczaandam.nl .

Waarom deze maatregel?

Net als veel andere klinieken neemt het OMC Zaandam extra maatregelen om patiënten en medewerkers zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus. Deskundigen adviseren om het aantal contacten met medemensen te beperken. Zo kunnen we verdere verspreiding van het virus tegengaan.

Het OMC Zaandam vraagt u om medewerking en begrip. Nogmaals verzoeken we iedereen om het OMC Zaandam alleen te bellen als het echt nodig is.

Welke voorbereidingen heeft het OMC Zaandam getroffen i.v.m. het coronavirus?

Wij houden scherp in de gaten of onze bezoekers van de poliklinieken mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Hiervoor hebben wij een protocol opgesteld. Zo vragen wij patiënten en bezoekers waarbij wij verschijnselen van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts aanwezig zijn om de afspraak te annuleren en het pand niet te betreden.

Bij binnenkomst verzoeken wij u om uw handen te desinfecteren met handenalcohol, de gebruiksaanwijzing treft u bij de ingang van het OMC Zaandam. Tevens reinigen wij 3 maal daags alle deurkrukken. Daarnaast schudden wij binnen de kliniek voorlopig geen handen om besmetting te voorkomen.

Mag ik een begeleider meenemen naar mijn afspraak?

Voor bezoeken van een afspraak geldt dat de patiënt bij voorkeur alleen naar binnen komt, tenzij begeleiding noodzakelijk is.

Poliklinische, operatieve verrichtingen en kleine ingrepen

Het OMC Zaandam blijft open voor patiënten, maar met een aangepast schema. Wij behandelen alleen zorg met urgente aard. Daar waar mogelijk laten we de spreekuren telefonisch doorgaan. Indien dit niet mogelijk is annuleren wij de afspraak. Wij nemen later contact met u op om een nieuwe afspraak te maken. Als er niets verander voor u, dan krijgt u géén bericht. U hoeft ons niet te bellen.

Periodieke ooginjecties

De periodieke ooginjectie behandelingen, ook wel bekend als intravitreale injecties (IVI’s), zijn zeer noodzakelijk en gaan in principe allemaal door. Indien u klachten heeft van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts, dan verzoeken wij u de afspraak te annuleren. Indien u 24 uur klachtenvrij bent kunt u contact opnemen om zo snel mogelijk een nieuwe afspraak voor uw injectie in te plannen.

Wanneer kan een afspraak NIET doorgaan?

We verzoeken u om NIET naar het OMC Zaandam te komen:

 • Na bezoek aan risicogebied (zie website RIVM)
 • Na onbeschermd contact met vermeend of bewezen coronapatiënt
 • Bij koorts > 38°C
 • Bij hoesten
 • Bij milde luchtwegklachten

Is dit het geval, dan kunt u uw eventuele afspraak, het liefst 24 uur van te voren,  telefonisch verzetten.

Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen?

Het is vooral van belang om het risico op besmetting, met welk virus dan ook, zoveel mogelijk te beperken door:

Hygiëne-maatregelen in acht te nemen:

 • Was de handen regelmatig.
 • Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.
 • Geen handen schudden.
 • Blijf 1,5 meter bij elkaar vandaan.

Mogelijke risicomomenten op contact met het virus te vermijden, dat wil zeggen:

 • Niet reizen naar gebieden waar het virus is vastgesteld.
 • Niet op bezoek gaan bij mensen die recent (2 weken geleden) in gebieden zijn geweest waar het virus is vastgesteld.
 • Terughoudend te zijn om op bezoek te gaan bij mensen met klachten van koorts, hoesten en kortademigheid.

Hoe herken ik het coronavirus?

Als u de afgelopen twee weken in een land of gebied bent geweest waar het coronavirus voorkomt of de afgelopen twee weken contact heeft gehad met een patiënt met het coronavirus en u heeft nieuwe klachten van de luchtwegen zoals hoesten of toenemende kortademigheid, dan is het verstandig telefonisch de huisarts te raadplegen.

Voor algemene informatie over het coronavirus verwijzen wij u graag naar de website van het RIVM.

Tekstgrootte
Contrast