Hangende oogleden kunnen zorgen voor een aantal vervelende klachten en beperkingen in uw dagelijkse bezigheden. Denk daarbij aan vermoeidheid, slecht zicht, een voelbare druk op het oog of beide ogen, hoofdpijn en een vermoeide uitstraling. Een ooglidcorrectie (blepharoplastiek/ooglift) kan deze problemen verhelpen, waardoor u zonder belemmering weer vol zelfvertrouwen door het leven kunt. Deze ingreep wordt door de chirurgen van het Oogheelkundig Medisch Centrum met regelmaat uitgevoerd, waardoor zij uitstekend kunnen bepalen of een ooglidcorrectie in uw geval mogelijk is en of het gewenste resultaat bereikt kan worden.

In het OMC Zaandam worden alleen bovenooglidcorrecties correcties verricht die vergoed worden door uw zorgverzekeraar (medische indicatie). Om voor vergoeding in aanmerking te komen, gelden strenge voorwaarden. Deze voorwaarden zijn:

1. Een dusdanig huidoverschot van de bovenoogleden of positie van de oogleden dat er sprake is van inperking van het gezichtsveld.
2. De afstand van de ooglidrand of het huidoverschot over de ooglidrand tot het centrum van de pupil minder dan 1 mm bedraagt.


Indien aan deze voorwaarden niet wordt voldaan, mag geen machtigingsverzoek aan de zorgverzekeraar plaatsvinden, maar zal dit ten koste gaan van uw eigen risico.

De ingreep


Een ooglidcorrectie is een operatieve correctie van het boven- of onderooglid, waarbij de overtollige huid van de oogleden chirurgisch wordt verwijderd. Deze operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 45 minuten. Na behandeling kunt u direct weer naar huis, maar wij raden u aan om niet zelf te rijden. De eerste dag na de ooglidcorrectie zult u het nog rustig aan moeten doen, maar na twee dagen kunt u weer licht huishoudelijk of administratief werk verrichten. U zou voor de zekerheid een zonnebril kunnen meebrengen om deze te dragen op de weg naar huis na de operatie. Voor het helingsproces is het van belang dat u rokerige ruimtes vermijdt. De eerste dagen na de operatie kunnen uw oogleden wat blauw zien, gezwollen en lichtgevoelig zijn, maar dit zal na enkele dagen wegtrekken. De geplaatste hechtingen zullen tijdens een vervolgafspraak, ongeveer een week na de operatie, pijnloos worden verwijderd.

Een ooglidcorrectie bij hangende oogleden zorgt voor beter zicht.

Een ooglidcorrectie bij het OMC Zaandam - plastisch chirurgie

Aandachtspunten bij een ooglidcorrectie

  • Autorijden is direct na de behandeling niet toegestaan. Het is daarom verstandig om met iemand mee te rijden of om met het openbaar vervoer te komen. Het OMC is goed bereikbaar per openbaar vervoer.
  • Contactlenzen dient u na de behandeling niet te dragen. In overleg met de oogarts wordt bepaald wanneer dit weer mogelijk is.
  • Douchen: u kunt douchen na de ooglidcorrectie, maar de wond moet droog worden gehouden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Wanneer de wond toch nat geworden is, kunt u het beste de oogleden voorzichtig droogdeppen.
  • Direct contact met water (bijv. zwemmen): wij raden u aan om de eerste 7-10 dagen niet te zwemmen. Pas wanneer de hechtingen verwijderd zijn en de wondjes zijn genezen, kunt u naar eigen inschatting zwemmen.
  • Make-up: zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn, kunt u uw ogen niet opmaken. Deze periode duurt ongeveer een week.
    Hierna kunnen nog bloeduitstortingen zichtbaar zijn en kunnen de oogleden tot 1 á 2 maanden nog licht gezwollen zijn. In die periode mag u desgewenst de ogen wel opmaken, maar met enige voorzichtigheid, met name bij het verwijderen van de make-up. Niet te veel kracht uitoefenen op de wond!
  • Lichamelijke inspanning: voorkom zware lichamelijke inspanning waarbij druk op het hoofd komt, zoals: tillen, bukken, persen. Hierbij wordt de kans op bloeding vergroot.
  • Zon: het is belangrijk dat u de littekens de eerste zes weken zo min mogelijk blootstelt aan zonlicht. Wilt u toch de zon in, draag dan een zonnebril.
Belangrijke informatie

Bestel op tijd uw lenzen!

Komt het door corona, de oorlog in Oekraïne, of een tekort aan grondstoffen? Diverse verhalen doen de ronde.
Maar, de leveringstijden van lenzen bij de fabrikanten zijn aan het oplopen. Dus let op, bestel op tijd uw lenzen.