Hangende oogleden kunnen zorgen voor een aantal vervelende klachten en beperkingen in uw dagelijkse bezigheden. Denk daarbij aan vermoeidheid, slecht zicht, een voelbare druk op het oog of beide ogen, hoofdpijn en een vermoeide uitstraling. Ook wanneer u ontevreden bent over uw oogleden, wanneer u zich onzeker en minder aantrekkelijk voelt, kunnen hangende oogleden als een beperking voelen. Dit effect kan versterkt worden als ook uw onderoogleden verslapt zijn en er zich wallen onder uw ogen hebben gevormd. Een ooglidcorrectie (blepharoplastiek/ooglift) kan deze problemen verhelpen, waardoor u zonder belemmering weer vol zelfvertrouwen door het leven kunt. Deze plastische ingreep wordt door de plastisch chirurgen van het Oogheelkundig Medisch Centrum wekelijks met regelmaat uitgevoerd, waardoor zij uitstekend kunnen bepalen of een ooglidcorrectie in uw geval mogelijk is en of het gewenste resultaat bereikt kan worden.

De ingreep

Een ooglidcorrectie is een operatieve correctie van het boven- of onderooglid, waarbij de overtollige huid van de oogleden chirurgisch wordt verwijderd. Deze operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 45 minuten. Na behandeling kunt u direct weer naar huis, maar wij raden u aan om niet zelf te rijden. De eerste dag na de ooglidcorrectie zult u het nog rustig aan moeten doen, maar na twee dagen kunt u weer licht huishoudelijk of administratief werk verrichten. U zou voor de zekerheid een zonnebril kunnen meebrengen om deze te dragen op de weg naar huis na de operatie. Voor het helingsproces is het van belang dat u rokerige ruimtes vermijdt. De eerste dagen na de operatie kunnen uw oogleden wat blauw zien, gezwollen en lichtgevoelig zijn, maar dit zal na enkele dagen wegtrekken. De geplaatste hechtingen zullen tijdens een vervolgafspraak, ongeveer een week na de operatie, pijnloos worden verwijderd.

Een ooglidcorrectie bij het OMC Zaandam - plastisch chirurgie

Een ooglidcorrectie bij hangende oogleden zorgt voor beter zicht.

Aandachtspunten bij een ooglidcorrectie

  • Autorijden is direct na de behandeling niet toegestaan. Het is daarom verstandig om met iemand mee te rijden of om met het openbaar vervoer te komen. Het OMC is goed bereikbaar per openbaar vervoer.
  • Contactlenzen dient u na de behandeling niet te dragen. In overleg met de oogarts wordt bepaald waneer dit weer mogelijk is.
  • Douchen: u kunt douchen na de ooglidcorrectie, maar de wond moet droog worden gehouden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Wanneer de wond toch nat geworden is, kunt u het beste de oogleden voorzichtig droogdeppen.
  • Direct contact met water (bijv. zwemmen): wij raden u aan om de eerste 7-10 dagen niet te zwemmen. Pas wanneer de hechtingen verwijderd zijn en de wondjes zijn genezen, kunt u naar eigen inschatting zwemmen.
  • Make-up: zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn, kunt u uw ogen niet opmaken. Deze periode duurt ongeveer een week.
    Hierna kunnen nog bloeduitstortingen zichtbaar zijn en kunnen de oogleden tot 1 á 2 maanden nog licht gezwollen zijn. In die periode mag u desgewenst de ogen wel opmaken, maar met enige voorzichtigheid, met name bij het verwijderen van de make-up. Niet te veel kracht uitoefenen op de wond!
  • Lichamelijke inspanning: voorkom zware lichamelijke inspanning waarbij druk op het hoofd komt, zoals: tillen, bukken, persen. Hierbij wordt de kans op bloeding vergroot.
  • Zon: het is belangrijk dat u de littekens de eerste zes weken zo min mogelijk blootstelt aan zonlicht. Wilt u toch de zon in, draag dan een zonnebril.
Vragen en antwoorden over het coronavirus

Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus en de berichtgeving van de Rijksoverheid, de NOG en onze branchevereniging ZKN, hanteren wij de afgegeven adviezen en voorzorgsmaatregelen.

Vanaf dinsdag 1 december 2020 a.s. is het dragen van een mondkapje bij het betreden van de kliniek voor iedereen vanaf 13 jaar en ouder verplicht. Dit is lijn met de aangekondigde maatregelen in de persconferentie van 17 november 2020 jl. aangaande de verplichting tot het het dragen van een mondkapje in openbare ruimten. 

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt naast alle andere voorzorgsmaatregelen die reeds zijn getroffen en van groot belang zijn om het coronavirus in te dammen en onder controle te krijgen. Door mee te werken aan alle voorzorgsmaatregelen ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus kunnen wij de oogzorg binnen OMC Zaandam bereikbaar houden voor iedereen die in deze bijzondere tijd oogzorg nodig heeft!

Binnen het OMC Zaandam wordt de 1,5 meter afstand norm zo goed mogelijk nageleefd en worden alle reeds getroffen (hygiëne-) maatregelen in acht genomen. Dit betekent concreet dat het OMC Zaandam werkt met een aangepast schema waarin

- elke dag minimaal twee oogartsen poli spreekuur hebben met ondersteuning van onze praktijkassistentes, basisarts, en technisch oogheelkundige assistentes;
- elke dag minimaal een volledig OK programma wordt gedraaid;
- daar waar mogelijk worden de postoperatieve patiënten voor hun consult thuis gebeld door de operateur.

Dit betekent dat u met ons contact kan opnemen voor het maken van een afspraak. Dit kan via het e-mailadres contactmail@omczaandam.nl of door te bellen naar 075 614 0662.

De coronamaatregelen kunnen verschillende gevolgen hebben, zoals dat op de dag van de afspraak of een vervolgafspraak wordt ingepland bij een andere arts dan u gewend bent. Wij vragen u hier uw medewerking en begrip in.

Daarnaast zijn begeleiders niet welkom in het pand. Dit om zoveel mogelijk de 1,5 meter afstand te handhaven en om zo veel mogelijk patiënten te kunnen ontvangen.  Heeft u een (medische) urgentie en is het meenemen van een begeleider noodzakelijk? Dit dient vóór uw afspraak bij ons bekend te zijn.

Tevens verzoeken wij u om niet vroeg op uw afspraak te verschijnen. Houd u aan de aangegeven tijden om drukte in de kliniek te voorkomen. Indien u toch te vroeg bent, zullen wij u verzoeken om buiten de kliniek te wachten.

Twijfelt u of een afspraak doorgang kan vinden, stuurt u ons een e-mail naar contactmail@omczaandam.nl.

Zie voor verdere informatie onze coronapagina. 

Aangepast op vrijdag 20 november 2020 jl., 18:50 uur

Tekstgrootte
Contrast