Hangende oogleden kunnen zorgen voor een aantal vervelende klachten en beperkingen in uw dagelijkse bezigheden. Denk daarbij aan vermoeidheid, slecht zicht, een voelbare druk op het oog of beide ogen, hoofdpijn en een vermoeide uitstraling. Ook wanneer u ontevreden bent over uw oogleden, wanneer u zich onzeker en minder aantrekkelijk voelt, kunnen hangende oogleden als een beperking voelen. Dit effect kan versterkt worden als ook uw onderoogleden verslapt zijn en er zich wallen onder uw ogen hebben gevormd. Een ooglidcorrectie (blepharoplastiek/ooglift) kan deze problemen verhelpen, waardoor u zonder belemmering weer vol zelfvertrouwen door het leven kunt. Deze plastische ingreep wordt door de plastisch chirurgen van het Oogheelkundig Medisch Centrum wekelijks met regelmaat uitgevoerd, waardoor zij uitstekend kunnen bepalen of een ooglidcorrectie in uw geval mogelijk is en of het gewenste resultaat bereikt kan worden.

De ingreep

Een ooglidcorrectie is een operatieve correctie van het boven- of onderooglid, waarbij de overtollige huid van de oogleden chirurgisch wordt verwijderd. Deze operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving en duurt ongeveer 45 minuten. Na behandeling kunt u direct weer naar huis, maar wij raden u aan om niet zelf te rijden. De eerste dag na de ooglidcorrectie zult u het nog rustig aan moeten doen, maar na twee dagen kunt u weer licht huishoudelijk of administratief werk verrichten. U zou voor de zekerheid een zonnebril kunnen meebrengen om deze te dragen op de weg naar huis na de operatie. Voor het helingsproces is het van belang dat u rokerige ruimtes vermijdt. De eerste dagen na de operatie kunnen uw oogleden wat blauw zien, gezwollen en lichtgevoelig zijn, maar dit zal na enkele dagen wegtrekken. De geplaatste hechtingen zullen tijdens een vervolgafspraak, ongeveer een week na de operatie, pijnloos worden verwijderd.

Een ooglidcorrectie bij het OMC Zaandam - plastisch chirurgie

Een ooglidcorrectie bij hangende oogleden zorgt voor beter zicht.

Aandachtspunten bij een ooglidcorrectie

  • Autorijden is direct na de behandeling niet toegestaan. Het is daarom verstandig om met iemand mee te rijden of om met het openbaar vervoer te komen. Het OMC is goed bereikbaar per openbaar vervoer.
  • Contactlenzen dient u na de behandeling niet te dragen. In overleg met de oogarts wordt bepaald waneer dit weer mogelijk is.
  • Douchen: u kunt douchen na de ooglidcorrectie, maar de wond moet droog worden gehouden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Wanneer de wond toch nat geworden is, kunt u het beste de oogleden voorzichtig droogdeppen.
  • Direct contact met water (bijv. zwemmen): wij raden u aan om de eerste 7-10 dagen niet te zwemmen. Pas wanneer de hechtingen verwijderd zijn en de wondjes zijn genezen, kunt u naar eigen inschatting zwemmen.
  • Make-up: zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn, kunt u uw ogen niet opmaken. Deze periode duurt ongeveer een week.
    Hierna kunnen nog bloeduitstortingen zichtbaar zijn en kunnen de oogleden tot 1 á 2 maanden nog licht gezwollen zijn. In die periode mag u desgewenst de ogen wel opmaken, maar met enige voorzichtigheid, met name bij het verwijderen van de make-up. Niet te veel kracht uitoefenen op de wond!
  • Lichamelijke inspanning: voorkom zware lichamelijke inspanning waarbij druk op het hoofd komt, zoals: tillen, bukken, persen. Hierbij wordt de kans op bloeding vergroot.
  • Zon: het is belangrijk dat u de littekens de eerste zes weken zo min mogelijk blootstelt aan zonlicht. Wilt u toch de zon in, draag dan een zonnebril.
Vragen en antwoorden over het coronavirus

Naar aanleiding van de recente berichtgeving van de Rijksoverheid, de NOG en onze branchevereniging ZKN, over het coronavirus hanteren wij de afgegeven adviezen en voorzorgsmaatregelen.

Binnen het OMC Zaandam wordt de 1,5 meter afstand norm zo goed mogelijk nageleefd en worden alle reeds getroffen (hygiëne-) maatregelen in acht genomen. Dit betekent concreet dat het OMC Zaandam werkt met een aangepast schema waarin

- elke dag maximaal twee oogartsen poli spreekuur hebben met ondersteuning van onze praktijkassistentes, basisarts, en technisch oogheelkundige assistentes;
- elke dag minimaal een volledig OK programma wordt gedraaid;
- daar waar mogelijk laten we de spreekuren telefonisch doorgaan.

Dit betekent dat u met ons contact kan opnemen voor het maken van een afspraak. Dit kan via het e-mailadres info@omczaandam.nl of door te bellen naar 075 614 0662.

Dit kan verschillende gevolgen hebben, zoals dat op de dag van de afspraak of een vervolgafspraak wordt ingepland bij een andere arts dan u gewend bent. Wij vragen u hier uw medewerking en begrip in.
Tevens verzoeken wij u om niet vroeg op uw afspraak te verschijnen. Houd u aan de aangegeven tijden om drukte in de kliniek te voorkomen. Indien u toch te vroeg bent, zullen wij u verzoeken om buiten de kliniek te wachten.
Daarnaast het verzoek om, indien mogelijk, zonder begeleider de kliniek te betreden. Op deze manier kunnen wij de hoeveelheid aanwezige personen binnen de kliniek beperken.

Twijfelt u of een afspraak doorgang kan vinden, stuurt u ons een e-mail naar info@omczaandam.nl

Zie voor verdere informatie onze coronapagina. 

Aangepast op donderdag 18 juni 2020 jl. om 12:15 uur

Tekstgrootte
Contrast