Wij houden u graag op de hoogte

In onze mediatheek kunt u verschillende informatie-folders van het OMC Zaandam bekijken en downloaden. Onder ‘Video’s’ vindt u informatieve filmpjes op het gebied van oogheelkunde en onder ‘Nieuws’ bevinden zich de meest recente nieuwsberichten over de ontwikkelingen binnen ons bedrijf.

Test het oog | Amslertest

Maculadegeneratie is een verzamelnaam voor vele aandoeningen. De meest voorkomende vorm is de Leeftijdgebonden MD (LMD) die kan voorkomen bij mensen vanaf het 55e levensjaar. Natte LMD openbaart zich meestal in één oog tegelijk. De vervormde beelden die door het zieke oog worden waargenomen, worden meestal door het gezonde oog gecorrigeerd. Het is daarom van belang elk oog afzonderlijk te testen op mogelijke aanwezigheid van natte LMD met behulp van een zeer eenvoudige test, de zogenaamde Amslertest.

 

Bij een vroegtijdige opsporing en behandeling kan het nog aanwezige gezichtsvermogen in een deel van de gevallen behouden worden. Doe daarom de Amslertest afgebeeld op deze pagina. Herhaal de test regelmatig en zorg dat u de signalen die natte LMD aankondigen herkent!

 

Amsler test

Schermafbeelding 2016-08-11 om 17.28.291. Draag de gewone bril of lenzen;
2. Houdt het raster op 30 centimeter van het gezicht;
3. Bedek één van de ogen met de hand;
4. Kijk met het andere oog strak naar het middelpunt van het raster;
5. Kijk goed naar wat er gebeurt:
– neemt men golvende lijnen of vervormingen waar?
– verschijnen er zwarte of vage vlekken?

Herhaal de test nu met het andere oog.

deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Belangrijke informatie

Patiënten zijn vanaf 23 maart niet meer verplicht om binnen het OMC Zaandam een mondkapje te dragen, behalve in de druppelruimte vooraf de injecties (IVI’s) en op de OK. Mocht u een voorkeur hebben om wel een mondkapje te dragen, dan bent u hier vrij in. Ook onze behandelaren hebben zelf de keuze om al dan niet een mondkapje te dragen.  

Er mag maximaal 1 begeleider per patiënt mee naar binnen.  

Volg de instructies op van ons personeel, deze zijn leidend.

Mochten er wijzigingen zijn voor uw afspraak, dan nemen wij altijd zelf contact met u op. Zie voor het volledige, huidige coronabeleid binnen het OMC Zaandam onze coronapagina

U kunt hier tevens uitgebreid antwoord vinden op de vraag of een begeleider of een kind mee mag naar uw afspraak.

Hopend op uw begrip, alvast heel hartelijk bedankt!

Aangepast maart 2022