Wij houden u graag op de hoogte

In onze mediatheek kunt u verschillende informatie-folders van het OMC Zaandam bekijken en downloaden. Onder ‘Video’s’ vindt u informatieve filmpjes op het gebied van oogheelkunde en onder ‘Nieuws’ bevinden zich de meest recente nieuwsberichten over de ontwikkelingen binnen ons bedrijf.

Oogspecialisten; welke heeft u nodig?

Oogspecialisten zijn er in diverse soorten en maten met elk hun specialisme, achtergrond en opleiding. Wat doen zij allemaal? Meer over de verschillende oogspecialisten en met welk probleem zij u kunnen helpen.

De optometrist

Een optometrist is een beschermde beroepsgroep, dat wil zeggen dat niet iedereen zich ‘optometrist’ mag noemen, daarvoor dient eerst de juiste (HBO) opleiding te zijn gevolgd. Optometristen kunnen een oogtest uitvoeren, uw zicht testen en een bril of contactlenzen voorschrijven. Ze kunnen ook oogaandoeningen diagnosticeren en u zonnodig doorverwijzen voor behandeling.

De contactlens- specialist

Een contactlensspecialist is iemand die na zijn opleiding tot opticien een aanvullende (MBO) opleiding heeft gevolgd in het aanmeten van contactlenzen. Ook dit beroep is in Nederland niet meer beschermd en dus mag iedereen zich ook contactlensspecialist noemen. Contactlensspecialisten aangesloten bij de ANVC (Algemene vereniging van contactlensspecialisten), OVN (Optometristen vereniging Nederland) en APOOB beschikken in ieder geval over het juiste diploma.

De Opticien

Het beroep opticien is sinds eind vorige eeuw niet meer beschermd in Nederland. Iedereen, dus ook iemand zonder diploma, mag zich opticien noemen. Hetzelfde geldt voor het beroep contactlensspecialist.

De Oogarts

De oogarts is een arts die gespecialiseerd is in het oog en de gezondheid van het oog. De oogarts diagnosticeert en behandelt oogaandoeningen verwondingen aan het oog en kan oogoperaties uitvoeren.

De Orthoptists

De orthoptists diagnosticeert en behandelt aandoeningen en zichtproblemen die gerelateerd zijn aan de samenwerking tussen de ogen, beweging en de coördinatie van het oog, zoals scheel kijken (diplopie) of een ‘lui oog’ (amblyopie). De orthoptist werkt vooral met kinderen en onderzoekt of hun ogen en hun zicht zich goed ontwikkelen naarmate ze opgroeien.

Voor de juiste oogspecialist, kunt u ook vrijblijvend langskomen bij OMC Zaandam.

 

 

deel dit bericht
Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Tekstgrootte
Contrast