Vragen en antwoorden over het coronavirus

Naar aanleiding van de laatste persconferentie wordt het huidig coronabeleid binnen het OMC Zaandam hieronder beschreven. Indien er wijzigingen zijn m.b.t. uw afspraak, nemen wij altijd zelf contact met u op.

Wij blijven open om onze patiënten te helpen. Helpt u ons mee om de regels te waarborgen?

Naar aanleiding van recente ontwikkelingen rondom het coronavirus en de berichtgeving van de Rijksoverheid, de NOG en onze branchevereniging ZKN, hanteren wij de afgegeven adviezen en voorzorgsmaatregelen.

Vanaf heden is het dragen van een mondkapje weer verplicht voor iedereen in het OMC Zaandam.

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt naast alle andere voorzorgsmaatregelen die reeds zijn getroffen en van groot belang zijn om het coronavirus onder controle te krijgen. Door mee te werken aan alle voorzorgsmaatregelen ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus kunnen wij de oogzorg binnen OMC Zaandam bereikbaar houden voor iedereen die in deze bijzondere tijd oogzorg nodig heeft!

Binnen het OMC Zaandam worden alle reeds getroffen (hygiëne-) maatregelen in acht genomen. Dit betekent concreet dat het OMC Zaandam werkt met een aangepast schema waarin

  • elke dag minimaal twee oogartsen poli spreekuur hebben met ondersteuning van onze praktijkassistentes, basisarts, en technisch oogheelkundige assistentes;
  • elke dag minimaal een volledig OK programma wordt gedraaid;
  • daar waar mogelijk worden de postoperatieve patiënten voor hun consult thuis gebeld door de operateur.

Dit betekent dat u met ons contact kan opnemen voor het maken van een afspraak. Dit kan via het e-mailadres contactmail@omczaandam.nl of door te bellen naar 075 614 0662.

Het aangepaste schema kan verschillende gevolgen hebben, zoals dat op de dag van de afspraak of een vervolgafspraak wordt ingepland bij een andere arts dan u gewend u bent. Wij vragen u hier uw medewerking en begrip in.

Tevens verzoeken wij u om niet vroeg op uw afspraak te verschijnen. Houd u aan de aangegeven tijden om drukte in de kliniek te voorkomen. Indien u toch te vroeg bent, zullen wij u verzoeken om buiten de kliniek te wachten. Wij vragen u hier uw medewerking en begrip in.

Waarom deze maatregel?
Net als veel andere klinieken neemt het OMC Zaandam extra maatregelen om patiënten en medewerkers zoveel mogelijk te beschermen tegen het coronavirus. Deskundigen adviseren om het aantal contacten met medemensen te beperken. Zo kunnen we verdere verspreiding van het virus tegengaan. Het OMC Zaandam vraagt u om uw medewerking en begrip. Nogmaals verzoeken we iedereen om het OMC Zaandam alleen te bellen als het echt nodig is.

Welke voorbereidingen heeft het OMC Zaandam getroffen i.v.m. het coronavirus?
Wij houden scherp in de gaten of onze bezoekers van de poliklinieken mogelijk besmet zijn met het coronavirus. Hiervoor hebben wij een protocol opgesteld. Zo vragen wij patiënten en bezoekers waarbij wij verschijnselen van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts aanwezig zijn om de afspraak te annuleren en het pand niet te betreden.
Bij binnenkomst verzoeken wij u om uw handen te desinfecteren met handenalcohol, de gebruiksaanwijzing treft u bij de ingang van het OMC Zaandam. Daarnaast schudden wij binnen de kliniek voorlopig geen handen om besmetting te voorkomen.

Mag ik een begeleider meenemen naar mijn afspraak?
Voor bezoeken van een afspraak geldt dat begeleiding van een patiënt alleen toegestaan is indien dit medisch noodzakelijk is. Andere begeleiding is helaas echt niet toegestaan. Begeleiding zal buiten het OMC gebouw moeten blijven, houdt u hier a.u.b. rekening mee. Deze maatregel is niet fijn, echter absoluut noodzakelijk om de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. Wij gaan hierover niet in discussie.

Wat betreft de orthoptie afspraken; ook hiervoor gelden dezelfde regels. Andere kinderen, tenzij zij ook een afspraak hebben, mogen niet mee naar binnen.

Periodieke ooginjecties
De periodieke ooginjectie behandelingen, ook wel bekend als intravitreale injecties (IVI’s), zijn zeer noodzakelijk en gaan in principe allemaal door. Indien u klachten heeft van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts, dan verzoeken wij u de afspraak te annuleren. Indien u 24 uur klachtenvrij bent kunt u contact opnemen om zo snel mogelijk een nieuwe afspraak voor uw injectie in te plannen.

Wanneer kan een afspraak NIET doorgaan?
We verzoeken u om NIET naar het OMC Zaandam te komen:

– Na bezoek aan risicogebied / code rood of oranje gebied (zie website RIVM)
– Na onbeschermd contact met vermeend of bewezen coronapatiënt
– Bij koorts > 38°C
– Bij hoesten
– Bij (milde) luchtwegklachten
– Indien u onverklaarbare reuk- en smaakverlies heeft
Is dit het geval, dan kunt u uw eventuele afspraak, het liefst 24 uur van te voren, telefonisch verzetten.

Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen?
Het is vooral van belang om het risico op besmetting, met welk virus dan ook, zoveel mogelijk te beperken door:
Hygiëne-maatregelen in acht te nemen:
– Was de handen regelmatig.
– Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog.
– Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik weg.
– Geen handen schudden.

Mogelijke risicomomenten op contact met het virus te vermijden, dat wil zeggen:
– Niet reizen naar gebieden waar het virus is vastgesteld.
– Niet op bezoek gaan bij mensen die recent (2 weken geleden) in gebieden zijn geweest waar het virus is vastgesteld.
– Terughoudend te zijn om op bezoek te gaan bij mensen met klachten van koorts, hoesten en kortademigheid.

Hoe herken ik het coronavirus?
Als u de afgelopen twee weken in een land of gebied bent geweest waar het coronavirus voorkomt of de afgelopen twee weken contact heeft gehad met een patiënt met het coronavirus en u heeft nieuwe klachten van de luchtwegen zoals hoesten, onverklaarbare reuk en smaakverlies of toenemende kortademigheid, dan is het verstandig telefonisch de huisarts te raadplegen.
Voor algemene informatie over het coronavirus verwijzen wij u graag naar de website van het RIVM.

Aangepast op zaterdag 6 november 2021

Vragen en antwoorden over het coronavirus

Naar aanleiding van de laatste persconferentie zijn vanaf heden mondkapjes weer verplicht voor iedereen binnen het OMC Zaandam. Om de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen mogen begeleiders helaas niet mee naar binnen tenzij dit medisch noodzakelijk is.

Wij blijven open om onze patiënten te helpen. Helpt u ons mee om de regels te waarborgen?

Mochten er wijzigingen zijn voor uw afspraak, dan nemen wij altijd zelf contact met u op. Zie voor het volledige, huidige coronabeleid binnen het OMC Zaandam onze coronapagina. U kunt hier tevens uitgebreid antwoord vinden op de vraag of een begeleider of een kind mee mag naar uw afspraak.

Aangepast op vrijdag 26 november 2021

Tekstgrootte
Contrast